Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft een handleiding gepubliceerd om Google Analytics zo in te stellen dat aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wordt voldaan. Volgens het CBP moet u:

3866958782_6a0a2c33fd_z1. een bewerkersovereenkomst met Google afsluiten,

2. Google niet het volledige IP-adres laten bewerken,

3. gegevens delen met Google uitzetten, en

4. bezoekers informeren over gebruik Analytics en opt-out mogelijkheid.

De Handleiding geeft stap voor stap aan hoe u dit kunt doen.

Ik vind het overigens discutabel of stap 2 en 3 wel nodig zijn om aan de Wbp te voldoen, als de bezoeker maar goed geïnformeerd wordt.

Naar verwachting zal het CBP deze richtlijnen gaan gebruiken bij de beoordeling van potentiële overtredingen. Dat, gecombineerd met de (aanstaande) verhoging van de boetebevoegdheid van het CBP, is reden genoeg voor websitehouders om met deze handleiding aan de slag te gaan.

Foto’s: Micah Elizabeth Scott en Gustavo da Cunha Pimenta

Over Jos Swinkels

Jos SwinkelsJos adviseert zijn cliënten op basis van juridische kennis èn 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Jos had managementfuncties in online en print publishing. Hij kent de weerbarstige praktijk. Juridische ervaring deed hij op bij de grootste oliemaatschappij ter wereld en bij de overheid. Hij duidt de context van juridische problemen binnen bedrijven feilloos en geeft zo advies waar de cliënt echt iets mee kan. Jos analyseert en formuleert scherp en onderhandelt goed.

Jos richt zich op contracten- en ondernemingsrecht, en op IE-, media- en privacyrecht.

Alle artikelen van Jos Swinkels